Angst / OCD

OCD

OCD  (Obsessiv Compulsiv Disorder) er en angstlidelse.
OCD kan være indre og eller ydre tvangshandlinger og eller tvangstanker.
OCD kan komme til udtryk på utallige måder, så nedenstående er blot få eksempler på 1000-vis af varianter. Fælles for alle varianter er, at man må udføre indre eller ydre tvangsritualer for at lægge enten fysisk angst, indre uro eller tanker og følelser, som opleves som ubærlige, til ro. Dog er roen ofte kortvarig, før indre eller ydre påvirkning af krop eller sind vil udløse trangen til ritualer på ny.

En del mennesker med påtrængende tanker, som de slet ikke kan få til at passe til den de er, tror fejlagtigt at man ER sine tanker - men man er altså ikke sine tanker. Tanker er bare tanker, og de må gerne være der, nøjagtig som følelser og kropslige fornemmelser. Tanker, følelser og kropslige fornemmelser kommer og går hos alle mennesker i en uendelig strøm hver eneste dag gennem hele livet, og det er nødvendigt at lære at være med det hele og forholde sig til sige selv på en accepterende måde.

Lige så mange varianter der er af tvangshandlinger og -tanker, lige så mange årsager kan der være hos hver enkelte, til at man føler sig tvunget til at tænke bestemte tanker eller udføre bestemte handlinger.
 
Hvis således 3 mennesker vasker hænder som tvangsritual, så kan årsagen hos den ene være angst for bakterier og sygdom, hos den anden kan det være en måde at afværge ulykker på og hos den tredje kan det være for at opnå eller afværge en bestemt følelse og endnu andre vasker hænder af helt andre grunde. Ofte ved man ikke selv, hvad der driver én til at gentage ritualerne. For at du kan lære at undlade at gøre, hvad du oplever så inderlig trang til, må vi vide, hvorfor du gør, som du gør og hvad der sker eller hvad du tror, der vil ske, hvis du ikke gør det. Så det er her vi starter i terapien.
 
OCD kan også være at være at være plaget af tanker, man IKKE vil tænke. Måske er tankerne krænkende om andre, måske er tankerne om at gøre andre fortræd seksuelt eller ved vold og når man så bliver optaget af, for alt i verden ikke at ville tænke på det, så tænker man hele tiden på det. Og det er fordi, at sindet ikke kan høre "IKKE" sindet hører kun det der kommer lige efter "IKKE" i en sætning og så leder sindet efter dette.
Prøv eks. at koncentrere dig om IKKE at tænke på en pingvin lige nu...
Hvad så tænker du så på ? - en pingvin ikke sandt ? 
Tanker er bare tanker, og man er ikke sine tanker. Det er helt ok at have alle mulige og umulige slags tanker, det har vi alle sammen. 
 
Tvivl er en plagsom følgesvend ved OCD. Man bliver i tvivl, om man slukkede for kontakten, for vandhanen, låste døren, trak håndbremsen, tabte noget, sagde noget grimt eller dumt, var sin kæreste utro eller andet og må derfor igen og igen tilbage og checke eller bede andre be- eller afkræfte bekymringen.
 
OCD kan også komme til udtryk ved at man har udfordringer med ikke at føle sig ren nok efter toiletbesøg og derfor bliver ved med at tørre sig og måske vaske sig med toiletpapir. Udover det plagsomme ved at bruge timer på toilettet belastes man af omgivelsernes reaktion på at toilettet tilstoppes dagligt og måske kan man ikke besøge andre, da man ved at man ikke er i stand til at bryde trangen på trods af at man ved bedre med sin forstand.
 
OCD kan også være angst for at komme i berøring med egen eller andre menneskers sæd, blod og andre kropsvæsker, hvilket måske umuliggør samvær med andre mennesker og hindrer uddannelse og job.
OCD kan også være at skulle tælle næsten konstant og ramme et bestemt tal eller gentage, hvad andre siger, kun at måtte købe et bestemt antal af hver vare i supermarkedet og uendeligt meget andet. 
Lene Brøndum Madsen | CVR: 32222544 | Mercur Huset, Haderslevvej 36, 1. sal, 6000 Kolding  | info@leneikolding.dk